Digitalni tisak

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Digitalni tisak, informacije i cijene

Digitalni tisak je moderna tiskarska tehnologija koja ksenofotografskim postupkom pomoću lasera prenosi zadani motiv na papir. Digitalni tisak znatno pojednostavljuje tiskarski poces, jer omogućuje tisak malih i srednjih naklada, bez izrade filmova i ploča kao što je slučaj u offsetnom tisku.

Prednosti digitalnog tiska su mala naklada, brzina i kvaliteta otiska i vlastiti dizajn.

Digitalni tisak izrađujemo na vrlo kvalitetnom digitalnom stroju XEROX, izuzetne kalibracije i postojanosti boja. Najveću otisni format je 320x450 mm, a maximalna gramatura papira za tisak je 320g.

Dovoljno je da nam datoteku predate u nekom standardnom grafičkom programu i mi ćemo vam najčešće u roku 24 sata izraditi traženi proizvod.

Molimo svakako prije nego nam šaljete datoteke za digitalni tisak pročitajte upute za pripremu i cjenik tiska.

Upute za pripremu za digitalni kolor tisak

1. preferiramo dostavu dokumenata u pdf formatu

Iskustveno smo došli do spoznaje da je PDF najpouzdaniji format datoteke za digitalni tisak te možete koristiti verizije od Acrobata 5.0 (PDF 1.4).

Prilikom izrade koristite naše drivere i PPD-e za Fiery RIP. Tu također možete downloadirati i “joboption” (koji nakon unstuff-iranja stavite u mapu “settings” unutar mape Acrobat Distiller-a (za Mac OS 9, uskoro i za ostale)) tako da su onda prilikom izrade pdf-a automatski uključene sve postavke koje trebaju biti za digitalni kolor tisak.

Važno: molimo vas da uvijek prije nego krenete u izradu pdf-a centrirate vaš uradak na format papira na koji ćete tiskat MAC: (cmd+a, cmd+g, align to page - hcenter, vcenter) / Windows: (ctrl+a, ctrl+g, align to page - hcenter, vcenter).

Nakon prošlomjesečne akcije posao se zahuktao te možemo reći da smo, kako mi tako i klijenti, izuzetno zadovoljni kvalitetom i brzinom otiska. Digitalni otisak izrađujemo na više nego kvalitetnom XEROX stroju, izuzetne kalibracije i postojanosti boja.

Molimo svakako prije nego nam šaljete datoteke za digitalni tisak pročitajte upute za pripremu i cjenik tiska.

2. napust za obrezivanje

Na format vašeg dokumenta treba dodati napust sa svih strana od 3 mm preko ruba završenog formata. Kada se dokument obrezuje na završeni format ovaj napust osigurava tisak u margo (napust / živi rez).

3. puna crna boja

Ako u vaš dokument uključujete veće crne plohe, 100% crne boje nije dovoljno da bi dobili punu crnu boju. Za punoću crne boje koristite CMYK boju koji se sastoji od: C: 50% ; M: 40% ; Y: 40% ; K: 100%

4. gradijenti - verlauf - prijelazi

Kako u standardnom offseti tako i u digitalnom tisku ukoliko želite dobiti najkvalitetniji verlauf (prijelaz, gradijent) najbolje je napraviti ga unutar Photoshopa jer vektorski generirani gradijenti imaju problema prilikom RIP-anja i često dolazi do pojave “stepenica” u rasponu gradijenta (kako bi bili potpuno sigurni da smo izbjegli mogućnost stepenica dobro je napraviti "Add noise" filter (max. 2-3) na gradijentu).

5. fontovi u dokumentima

Dvije su opcije:

a) najjednostavnija i najsigurnija - ukoliko radite sa vektorskim aplikacijama pretvorite sve fontove u krivulje pa tek onda krenite u izradu pdf-a

b) ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti učiniti kao što je opisano pod a) pri izradi pdf file-a, unutar Acrobat Distillera obavezno uključite apsolutno sve fontove (“embed all fonts”).

6. CMYK color mode

Dostavljeni dokumenti moraju biti u CMYK-u (za bitmape) tj. boje korištene unutar njih moraju biti procesne tj. CMYK (za vektorske programe). Ako unutar vašeg dokumenta koristite boje koje nisu CMYK nego RGB ili Pantone one će biti konvertirani u CMYK prilikom čega su mogući manji ili veći odmaci u vjernosti reprodukcije boja i za što nepreuzimamo odgovornost. Defaultni izlazni CMYK profil je SWOP Coated (EFI).

7. dostava dokumenata u drugim formatima

Prihvaćamo i slijedeće formate datoteka za digitalni tisak:

.PDF, .TIF, .JPG, EPS, .fh9, .fh10, .PS (prilikom izrade .PS-a mora biti korišten driver & PPD za Fiery RIP) sa time da naglašavamo da najviše preferiramo .PDF.

8. papiri

Formati papira su od A4 do SRA 3(450x320 mm) s time da je maximalna površina tiska 434x301 mm. Gramature su od 80 g/m2 do 300 g/m2. Koristimo prema vašoj želji sjajne ili mat papire. Ukoliko želite izuzetnu kvalitetu ili probni otisak preporučujemo tisak na specijalnom UPM DI Color papiru (bezdrvni nepremazani papir dizajniran specijalno za digitalni tisak).

9. CD/DVD naljepnice

Pošto se tiska na unaprijed obrezane tj. "izštancane" samoljepljive arke izuzetno je važno da koristite naš FreeHand (.fh9) file pomoću kojeg možete točno upasati naljepnice. Isto tako važno je imati na umu da prilikom oblikovanja CD/DVD naljepnice ne stavljamo grafičke elemente (tekst, logo,...) blizu reznih linija (ostavite bar 4 mm) kako bi bili sigurni da neće biti krivo obrezano.

10. pomoć

Ukoliko niste sigurni kako najbolje pripremiti dokument za naš digitalni kolor tisak slobodno nas nazovite na tel.:

++ 385 1/ 6673 789

++ 385 1/ 6314 595

Naši stručnjaci rado će vam pomoći svojim savjetima.